PLANURI. Domeniile pentru care angajatorii vor căuta forță de muncă în următoarele două luni

PLANURI. Domeniile pentru care angajatorii vor căuta forță de muncă în următoarele două luni
Cei mai interesați de un nou loc de muncă pe platforma BestJobs au fost lucrătorii din transport, medical și farma, financiar și inginerie, cu un volum total de peste 100.000 de căutări / Sursa foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 30/06/2020, 14:53

În orizontul următoarelor două luni, cele mai multe posturi disponibile pentru care se va căuta forță de muncă vor fi în vânzări și în promovarea online (47%), precum și în producție (33%), segmente care au o contribuție importantă la revenirea pe linia de plutire a afacerilor autohtone.

De altfel, unul din trei angajatori români nu și-au schimbat planurile de recrutare stabilite la începutul anului nici după izbucnirea epidemiei de COVID-19, conform datelor unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Potrivit rezultatelor studiului, pentru a doua parte a anului, liderii români de business dau semne că păstrează același număr de posturi disponibile pentru care vor face angajări.

În perioada stării de urgență, susțin specialiștii portalului de recrutări online, impactul #coronacrizei s-a tradus în afaceri mai mici cu până la 25% pentru 27% dintre companiile participante la sondaj. Și asta în condițiile în care 20% din totalul firmelor intervievate și-au înjumătățit practic veniturile.

Chiar și așa, 23,3% dintre firmele chestionate au declarat că activitatea lor s-a desfășurat în mod normal în perioada stării de urgență, fără a fi redusă.

Mai mult, 40% dintre angajatori spun că și-au păstrat intactă echipa (46,7% din totalul respondenților nu au făcut concedieri) și nici nu și-au trimis salariații în șomaj tehnic în această perioadă (40%), iar 23,3% chiar au făcut noi angajări.

Liderii afacerilor autohtone și-au pregătit un plan de continuitate a business-ului

Ulterior fazei de reacţie rapidă în gestionarea crizei sanitare, în care s-au concentrat prioritar asupra siguranţei lucrătorilor şi a supravieţuirii afacerii, aproape jumătate (47%) dintre angajatori afirmă că și-au pregătit un plan de continuitate a business-ului.

În contrapartidă, se mai arată în rezultatele studiului, 30% dintre firme nu s-au gândit la o mai bună funcţionare a activităţilor în noul context.

Concret, 40% dintre companii intenționează să mute în mediul online o parte mai mare din activitate în următorul an, în timp ce alte firme iau în calcul extinderea și în alte sectoare ale economiei (13,3%), reducerea semnificativă a spațiilor de birouri (10%) sau chiar schimbarea obiectului de activitate (3,3%).

În cazul a 33,4% dintre companii modelul de business nu va suferi schimbări majore.

După relaxarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului și ieșirea din starea de urgență, 36,7% dintre angajatori spun că și-au chemat toți angajații la birou încă din luna mai.

De asemenea, studiul citat relevă că, în cazul a 23,3% dintre firme, activitatea a fost reluată gradual, în primă fază cu mai puțin de un sfert dintre salariați înapoi în birouri, iar alte 20% dintre firme au continuat să lucreze în regim remote.

Siguranța angajaților, importantă

În momentul în care sunt vizate măsurile luate pentru protejarea angajaţilor împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2, 83,3% dintre participanții la cercetare au recunoscut că oferă dezinfectanți angajaților, dar și măști (70%) și mănuși (43,3%).

De asemenea, aceștia au mărturisit că dezinfectează cu regularitate spațiile de lucru (76,7%), că au achiziționat și termometre pentru luarea temperaturii (26,7%) sau au rearanjat birourile pentru a mări distanța dintre angajați (33,3%).

Tot pentru a asigura angajaților distanțarea socială la birou, unii angajatori au schimbat orarul de lucru pentru a evita orele de vârf (16,7%) sau au rearanjat turele pentru a nu se suprapune (13,3%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 1-15 iunie 2020, pe un eșantion de aproximativ 150 de companii mici și medii din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Caz BIZAR în lume: nu a mai mâncat și băut timp de 16 ani! I-a...
"Unul era foarte grav". Filmul accidentului din Timiş în care 6 pompieri au ajuns la...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un prânz de 2 persoane, la o tavernă din Grecia! „Cei care vor...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
O NOUĂ TAXĂ pentru posesorii de mașini. În curând, va deveni OBLIGATORIE
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Astronomii au descoperit un mini-Neptun într-un sistem stelar binar
×